Bladluis

Delen is Vermenigvuldigen! Deel Ons!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Hoe kom je van de bladluis af

Er is niets meer verontrustend dan je geliefde planten zien vervagen als gevolg van die ongewenste insecten die je hele tuin kunnen vernietigen. Ik heb het over de zeer destructieve insecten genaamd de bladluis.

Bladluizen zijn kleine sap zuigende insecten die snel kunnen vermenigvuldigen. Ze staan ook bekend als blackflies of wittevlieg. Er zijn meer dan 4.000 soorten bladluis. Ze voeden zich met plantensap door het doorboren van de bladeren. Naast de directe schade aan je planten verspreiden bladluizen ziekten bij planten en dragen ze bij aan het ontstaan van schimmels.

Hun voortplantingscyclus is erg interessant, in de zonnige maanden van het jaar werpen de vrouwtjes andere vrouwtjes “parthenogenetisch”, dat wil zeggen zonder bevruchting. In de herfst, is er wel paring tussen mannetjes en vrouwtjes.

bladluisAfhankelijk van de soort, kunne bladluizen verschillende kleuren hebben,bijvoorbeeld bruin, groen, geel, rood, grijs, zwart, of bijna kleurloos. Natuurlijke vijanden van bladluizen zijn lieveheersbeestjes, vliegen, kevers en wespen. Sommige mieren gebruiken een waterige suikerrijke oplossing om zich van de bladluizen uitscheiden om bescherming te krijgen tegen roofdieren.

Lieveheersbeestjes, oorwormen, zweefvliegen, gaasvliegen en sluipwespen of hun larven ruimen veel bladluizen op en kunnen voor biologische bestrijding ingezet worden. Sommige planten kunnen beschermd worden door vari√ęteiten met klierharen te kweken, of andere vormen van bladluisresistentie.