Luizen

Delen is Vermenigvuldigen! Deel Ons!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Luizen

hoofdluis luizen schaamluisDe meest bekende luizen zijn de bladluizen en de hoofdluizen. Deze kunnen overlast veroorzaken op mensen, dieren en planten.Luizen zijn moeilijk met het blote oog waar te nemen en kunnen 3 tot 5 mm groot worden. Op deze pagina vindt u informatie over de bestrijding van de luis.

De stadia van de luis

De eitjes van luizen worden ook wel neten genoemd. Neten plakken vast aan de “haren” van mens, huisdier en blad. De temperatuur is hier namelijk het aangenaamst en de neten gedijen hier goed.
 Als een neet uitkomt, dan heet het beestje een nimf. Dit is in feite een nog jonge en kleine luis, deze nimfen zijn slechts een millimeter groot en met het blote oog bijna niet te zien. Al binnen 12 dagen is een nimf een volwassen luis en kunnen de volwassen luizen zich voortplanten.

Ei / Nit: 

Neten zijn eitjes gelegd door de volwassen vrouwelijke luis aan de basis van de haarschacht het dichtst bij de hoofdhuid. Neten zitten stevig aan de haarschacht en zijn ovaal van vorm en zeer klein (ongeveer de grootte van een knoop in draad) en moeilijk te zien. Nits lijken vaak geel of wit, hoewel levende neten soms lijken te dezelfde kleur als het haar van de besmette persoon. Het duurt ongeveer 8-9 dagen om uit te komen.

Nimf:

Een nimf is een onvolwassen luis. Een nimf ziet eruit als een volwassen hoofdluis, maar is kleiner.Nimfen groeien in 9 tot 12 dagen uit to een volwassen hoofdluis.

Volwassen luis:

De volwassen luis is ongeveer de grootte van een sesamzaad, heeft zes poten en is groen of geelbruin tot grijs-wit van kleur. Volwassen luizen kunnen donkerder uitzien bij personen met donker haar dan bij personen met licht haar.

Meer ongedierte bestrijding:
(On)gedierte bestrijding is lastig, kijk ook eens op de volgende pagina’s ter bestrijding van: steenmarter, zilvervisjes en hoofdluis.

Uitgebreide informatie over Vlooien ziet u hier.