Teken Bestrijden

Delen is Vermenigvuldigen! Deel Ons!Share on Google+Tweet about this on TwitterShare on Facebook

Deze pagina gaat over:

 • Teek
 • teek verwijderen
 • tekenbeet
 • tekenbeet herkennen
 • ziekte van lyme
 • symptomen ziekte van lyme

Teek

teek

zo ziet een teek vastgebeten in de huid eruit.

In de zomer komen teken veel voor in bossen, struiken en grasvelden. Als u of uw huisdier regelmatig de natuur in gaat, is de kans om door een teek gebeten te worden vrij groot. Een teek ziet eruit als een spinnetje en zit vooral in bossen en struiken. Door een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben wanneer u er niets aan doet. Wanneer u de teek binnen 24 uur uit de huid haalt, is de kans op besmetting minimaal. Maar hoe weet u of u besmet bent? Meestal krijgt u een rode ring op de huid, rondom de plaats van de beet. Voelt u zie ook grieperig. Ga dan naar de huisarts.

Door de beet van een teek kun je de ziekte van Lyme krijgen. Als het diertje besmet is kan hij de ziekte overbrengen op mensen en dieren. De infectieziekte kent drie opeenvolgende stadia met steeds ernstigere klachten. Het is belangrijk om een teek snel op te sporen en goed te verwijderen.

 Tekenbeet

Ziekteverschijnselen

Bij het 1e stadium (tussen de drie dagen en drie weken na de beet) horen enkele vrij algemene klachten. Meestal komt rond de plaats van de beet een rode, ringvormige uitslag, die zich geleidelijk uitbreidt. U kunt zich grieperig voelen en allerlei klachten krijgen: hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, koorts en vermoeidheid.

tekenbeet herkennen

zo ziet een zogenoemde “bullet eye” eruit.

In het 2e stadium (enkele weken of maanden na de beet) kunnen er (zeer) ernstige klachten ontstaan: uitstralende pijn in uw arm of been, een scheefstaand gezicht, dubbel zien, neiging tot flauwvallen en hartritmestoornissen. Ook pijn aan botten, spieren en gewrichten kan in dit stadium voorkomen.
In het 3e stadium (maanden tot zelfs jaren na de infectie) krijgt de patiënt soms last van ernstige pijn en zwelling van gewrichten (vooral in de knie), ernstige loop- of oriëntatiestoornissen of ernstige ontstekingen van de huid aan de voeten en handen.

De ziekte is in elk stadium vrijwel altijd goed te genezen met antibiotica. Het lastige is echter dat je soms de eerste verschijnselen niet goed waarneemt. Dan zal een arts bij de klachten die horen bij stadium twee of drie niet direct denken aan een tekenbeet. Daarom is het belangrijk alert te zijn op tekenbeten.

ziekte van lyme

Komt de ziekte van Lyme vaak voor?

De ziekte van Lyme komt in Nederland toch vaak voor. In ons land is gemiddeld 14% van de teken besmet met Lyme, maar dit verschilt per gebied. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is echter veel geringer (minder dan 1 %). Zowel kinderen als volwassen kunnen de Lyme-ziekte krijgen.

In bossen en natuurgebieden loop je risico op een tekenbeet. Vooral in de zomermaanden: je bent dan onbedekt en er zijn meer teken.

Teken zitten vooral:

 • in lage struiken, vooral aan de bosrand
 • in dicht begroeide gedeelten van het bos
 • op toppen van grassprieten (op 1 tot anderhalve meter hoogte)
teken bestrijden

de drie verschillende stadia’s / grootes van een teek.

Wat kunt u tegen teken doen?

Je kunt maatregelen nemen om de kans op tekenbeten te verminderen:

 • Blijf op de paden in natuurgebieden.
 • Vermijd contact met struikgewas en hoog gras.
 • Draag kleding met lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen.
 • Stop de pijpen van de broek in de sokken.
 • Gebruik muggenolie of een muggenstick (met circa 30 procent DEET) op de onbedekte huid.
 • Zet kleine kinderen een petje of hoedje op.

Hoewel je door de bovenstaande maatregelen minder risico loopt, is het goed om avonds de huid op teken te controleren. Kijk vooral naar warme plekken, zoals de oksel, lies, bilnaad, knieholten en bij kinderen ook het hoofd, in de hals en achter de oren.

 teek verwijderen

Hoe gebruik je een teken tang

teken pen

 

Hoe verwijder je een teek?

Bijt een teek zich vast, probeer deze dan zo snel mogelijk goed te verwijderen. De parasiet heeft namelijk tijd nodig om zich vol bloed te zuigen. Hoe meer tijd de teek heeft, hoe meer kans op besmetting.

Soms laten teken uit zichzelf los als u een hete douche of een heet bad neemt, maar dit werkt lang niet altijd.

 Wat u in ieder geval nooit moet doen: de teek verdoven met alcohol, ether of andere middelen. Daardoor zou de teek kunnen braken en zijn ziektekiemen alsnog aan u overdragen.

Ook niet veilig is de teek tussen duim en wijsvinger vast te pakken en omhoog te trekken. Zo kunt u de teek platdrukken, met ook weer tot gevolg dat de bacteriën in uw lichaam komen.

Veel beter is om een speciale tekentang te gebruiken. Deze zijn eenvoudig bij de online drogist verkrijgbaar. Met de tang moet u de teek in zijn ‘nek’ vastpakken en net zolang ronddraaien totdat hij loslaat. Soms blijft de kop van de teek achter. Dat is geen probleem. Het restant komt er, net als een splinter, na een paar dagen vanzelf wel uit.

Een ander hulpje is de TRIX Tick Remover Pen van CODA Products. Dit pincet bevat een lasso waarmee u de teek bij de nek kunt vastpakken en wegdraaien. TRIX is verkrijgbaar bij apotheek en enkele buitensportzaken, o.a. Bever Zwerfsport en Zwerfkei. Voor meer informatie: Coda Products.

In plaats van een tekentang lukt het verwijderen vaak ook met een gewone pincet, maar dit is wat riskanter. Een teek die zich al heeft volgezogen met bloed heeft een dik achterlijf, waardoor die niet goed in zijn nek is vast te pakken zonder het lijf plat te drukken.

Ontsmet, zodra de teek is verwijderd, de plek met jodium of alcohol.

Het is slim om de datum van de beet even te noteren voor als je later toch klachten krijgt. Controleer de eerste drie weken de huid rondom de beet. Als er een rode ring ontstaat of als je griepachtige verschijnselen krijgt, moet je de huisarts raadplegen.

 

 

 

Veelgestelde vragen

Kun je de ziekte van Lyme meerdere keren krijgen?
Ja, elke keer als een teek je bijt kun je de ziekte krijgen.

Kun je een teek met het blote oog zien?
Ja, want deze parasiet is 1 tot 3 millimeter groot.

Kun je je inenten tegen teken?
Nee, er bestaat geen vaccin tegen.

Wat gebeurt er precies als je gebeten wordt door een teek?
Als de teek op je huid zit, bijt hij zich vast aan je huid en zuigt bloed op. Als deze teek besmet is, kan de bacterie door de beet van de teek in het lichaam terechtkomen. Vervolgens kun je ziek worden.

Kan een teek alleen van boven komen?
Nee, een teek kan ook bijvoorbeeld langs een been omhoog kruipen en zich daar vastbijten.

Wie lopen er risico op teken?
Mensen en dieren die regelmatig van de paden in natuurgebieden en bos afwijken lopen meer risico. Bijvoorbeeld scouts!

Mag je een teek verdoven met alcohol of een sigaret voordat je deze verwijdert?
Nee! Gebruik geen alcohol als de teek er nog in zit. Want dan braakt de teek alsnog haar maaginhoud met de bacteriën uit en is de kans op besmetting nog groter.

 

 Teken bestrijden