Op deze site kunt u alle informatie vinden over de bestrijding van de vlo. Vlooien op honden en katten komen veel voor en zijn met de juiste informatie eenvoudig en effectief te bestrijden. De bestrijding wordt op een duidelijke manier uitgelegd en zijn allemaal zelf uit te voeren. De producten op deze pagina’s zijn allemaal veilig voor eigen thuis gebruik bij u hond of kat.
Algemene informatie
De vlo (ook wel de Siphonetra genoemd) horen tot de parasitaire insecten, en deze behoren dan weer tot de gevleugelde insecten. Vlooien hebben geen vleugels meer omdat ze deze hebben verloren in de loop van de eeuwen. De vlooien voeden zich met bloed en worden daarom ook wel bloedparasieten genoemd. Er zijn soorten die naast honden en katten ook mensen kunnen bijten en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Vlooien komen alleen maar voor bij dieren met lichaamsbeharing of met een veren dek.
De bouw een vlo is gespecialiseerd op zijn springpoten waarmee hij zeer ver kan springen. Een gemiddelde Vlo kan 1 tot 3 mm groot worden en wordt nooit groter dan 1 cm. Volgens schattingen leven er zo’n 50 vlooiensoorten in Belgie en Nederland. De vlo heeft een wormachtige larve die niet op het volwassen insect lijkt. De vlo in helemaal gespecialiseerd in het zuigen van bloed bij andere dieren zoals honden en katten. Vlooien zuigen alleen maar bloed bij warmbloedige dieren; volgels en zoogdieren. Het dier waar de vlooien zich mee voeden worden ook wel de gastheren genoemd. Vlooien verspreiden zich in hun leven tussen vele dieren en blijven nooit lang op een gastheer zitten. In tegenstelling tot de larven, deze hebben juist wel een vaste plek nodig. Aangezien larven nog niet zelf aan hun voedsel kunnen komen zijn ze afhankelijk van de volwassen vlooien. Deze volwassen vlooien laten uitwerpselen liggen waar de larven zich mee voeden. Zonder deze volwassen vlooien kunnen de larven of eitjes niet overleven.
Hoe schoon en goed verzorgt u hond of kat ook is, ze kunnen altijd in aanraking komen met een vlo. De honden-, katten- en mensenvlooien zien u hond als voedsel en bespringen deze om zich mee te voeden. Wanneer uw huisdier vaak krabt, bijt of schrikachtig gedrag vertoont kan dit erop duiden dat uw huisdier vlooien heeft. Als u dit niet behandelt kunnen er ernstige huidproblemen ontstaan.
In de mand van uw huisdier liggen vaak kleine zwarte korreltjes. Dit zijn dan geen levende vlooien, maar vlooien ontlasting. Deze ontlasting is donker en ongeveer 1mm groot. Wanneer je ze nat maakt geven ze een rode of oranje kleur af. Er zijn altijd 90% eitjes van vlooien aanwezig op hond, kat of in huis, de overige 10% zijn de levende vlooien. Maar als u hond veel in de tuin is kan het ook zijn dat hier eitjes aanwezig zijn. Volwassen vlooien laten zich niet gemakkelijk zien en zijn lichtschuw. De eitjes bevinden zich dus ook op donkere en moeilijk te vinden plekken.
Dit filmpje laat zien hoe u een vlo kunt herkennen door gebruik te maken van een vlooienkam
De gevolgen van een vlo kunnen zijn:
– Uw huisdier kan veel beginnen te krabben en bijten
– Wanneer uw huisdier een vlooienallergie heeft kan er op een enkele vlooienbeet een heftige reactie ontstaan.
– Wanneer uw bij uw huisdier vlooien ontdekt moet u ook al u andere huisdieren ontwormen.
– Mensen krijgen meestal jeukende en rode bultjes van de vlooienbeten.
Gelukkig zijn er oplossingen tegen vlooien!

een vlooi
Lees meer over Vlooien Bestrijden




